Ясен Дараков се срещна с нея минути след изслушването в ООН

Кореспондентът на NOVA в САЩ Ясен Дараков успя да разговаря с Кристалина Георгиева, минути след като приключи изслушването й в ООН за поста на генерален секретар на организацията.

По темата

„Мисля, че успях да покажа коя съм, какво мога и защо съм кандидат”, призна тя. „Моето мислене е, че ако моята страна има нужда от мен, мое задължение е да се отзова”, подчерта Георгиева.

„Моята страна ме покани да съм кандидат. Имаше други страни, които казваха „Ти можеш да бъдеш сериозен кандидат за региона. Защо не помислим за това ние да те номинираме?”  и винаги съм отговаряла, че съм българка и ако България ме покани за свой кандидат, ще го приема сериозно”, каза още тя.

Има вече три страни, които официално пратиха писма в подкрепа на моята кандидатура. Това, което мен лично ме трогна и ме поощри да участвам, е че двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха от надпреварата, публично изявиха подкрепа за мен”, заяви Кристалина Георгиева. 

Тя ще бъде в сряда, по време на шестото неофициално и тайно гласуване. С него на практика надпреварата за поста генерален секретар на световната организация ще навлезе в нова фаза. Петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, ще гласуват с цветни бюлетини. По този начин те ще дадат на кандидатите да разберат кой от тях има риск да бъде блокиран.