Жената вече е пристигнала в оманската столица

Хуманитарна работничка с френско и туниско гражданство бе освободена след 10 месеца в плен в Йемен, предаде БТА.
 
СНИМКИ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Нуран Уас, която работи за Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), бе отвлечена през декември. Жената вече е освободена и снощи е пристигнала в оманската столица Маскат.
Повече подробности, включително кои са били похитителите, не бяха разкрити. Оман се ограничи да каже, че е допринесъл за щастливата развръзка.


Хуманитарната работничка бе отвлечена в контролираната от шиитските бунтовници Хуси столицата на Йемен Сана. Оман поддържа добри отношения с всички страни в конфликта в съседната държава и изигра посредническа роля за освобождаването на много чуждестранни заложници там, отбелязва Франс прес.


Агенцията посочва, че отвличането на чужденци се е превърнало в истински бизнес в Йемен през последните десетилетия. В тази страна със силни племенни традиции племена взимат чуждестранни заложници, за да принудят властите да изпълнят техни искания.
Част от отвличанията обаче са извършвани от екстремистки групировки като терористичната мрежа „Ал Каида”, която има силно присъствие в Йемен, особено в южните и югоизточните райони.