Това е позицията и на германските власти

"Ако Западна Европа започне да връща обратно нелегалните мигранти, те няма да бъдат връщани в Сърбия или Македония, а в държавите, от които са дошли - България и Гърция", заяви държавният секретар в министерството на труда и социалната политика на Сърбия Ненад Иванишевич. Той поясни, че това е позицията и на германските власти, които смятат, че мигрантите трябва да бъдат върнати в Гърция и България , които трябва да поемат тази отговорност.

Иванишевич съобщи, че в момента на територията на Сърбия се намират между 6 и 7000 мигранти.

По темата

"Мигрантите потеглиха към Европа, защото Европа им каза, че са добре дошли и че тя ще ги приеме... Хората отиват там, където смятат, че е по-добре. Ние може да се справим през тази зима. В момента преговоряме с ЕС за помощи", каза още той, цитиран от БГНЕС.

"Гърция получи 500 млн. евро, но в същото време всеки един мигрант, който бе на гръцка земя, мина през територията на Сърбия. Следва логичният въпрос, защо ние не получихме допълнително средства. Ние търсим еднакъв подход към всички", подчерта държавният секретар.

Според него "никой не иска да каже открито - няма да приемаме хора". Държавният секретар съобщи, че се очаква завръщането в страната на социалния министър Александър Вулин за провеждането на важна среща относно мигрантската криза, на която ще бъде взето решение какво да се прави в Сърбия по въпроса.

"Премиерът Александър Вучич каза, че няма да вдигаме ограда .....никак не е лесно да бъде взето подобно решение. Трудно се взима общо решение, защото никой не иска да каже - няма да приемаме хора. Унгария всеки ден приема по 30 молби за получаване на убежище, защото в противен случай може да бъде обвинена, че нарушава международното право", подчерта още Иванишевич пред N1.