Протестът приключи с разправия между две групи бежанци

Стотици бежанци протестираха днес край централната автогара в Белград, предаде сръбската медия Б92. Те недоволстват, че са блокирани в Сърбия и не могат да продължат към Западна Европа. 

Хората скандираха: „Отворете границата!". 

„Ние не искаме вода и храна, искаме да отворите границите“, пишеше на един от плакатите на протестиращите в Белград.

Движението в района на автогарата в Белград беше блокирано. Протестът приключи с разправия между две групи бежанци и намесата на полицията. След това около 300 души тръгнаха пеша към границата с Унгария.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тълпата се отправи на север по река Сава, спирайки от време на време, за да преговаря с полицията. 

Повечето от участниците в похода са момчета и млади мъже.

На територията на Сърбия се намират между 6 и 7000 мигранти. Броят им нарасна, след като през юли Унгария въведе нови, по-строги мерки, целящи да спрат потока от хора към нейните граници. 

В понеделник сръбският президент Томислав Николич изрази притеснение за създалата се обстановка. Той посочи, че не е изключено да се стигне и до пълно затваряне на границите, ако на територията на Сърбия продължат да идват мигранти, които не могат да продължат пътя си. 

Въпреки че т. нар. Балкански маршрут беше затворен през март тази година, малки групи мигранти продължават да идват на териториите на страните по неговия маршрут, често пъти подпомагани от трафиканти, пише БГНЕС. Според данни на сръбските власти от началото на годината в страната са били регистрирани над 102 000 мигранти.