Отбелязваме Световния ден за защита на животните

4-ти октомври е отреден за всички с четири лапи, човки и крила, хриле и перки, антени и пипала. В Световния ден за защита на животните на разказваме историите с щастлив край на четири осиновени кучета, които благодарение на новите си стопани, днес живеят живота, който заслужават. 

Тодор не е типичният домашен любимец, който ще видите да се разхожда в неделя следобед из столичните паркове. Вместо да тича след опашката си, след себе си той носи специално пригодената за него количка, която му помага да върви. Тодор е куче-инвалид, след като тогавашните му стопани го изхвърлят на улицата и той е блъснат от кола. По чудо оцелява и днес - благодарение на грижите на много хора около него, този герой е почти като другите си четириноги събратя.

Съвсем като нова е и Пънки, която в началото не може да се похвали с външния си вид заради заболяването си, което я оставя почти без козина. Нейната стопанка, Веси от Варна, ѝ дава това име, защото след лечението ѝ козината на гърба ѝ започва постепенно да расте като пънкарски гребен. Пънки не само е намерила дом, но и изкача върхове и изследва пещери.

Когато Лора (Варна) попада на Уиски, той е едно малко смръдливо топче, което е отделено от майка си, защото тя страда от сериозно сърдечно заболяване. Без нея той едва ли ще оцелее. Тогава Лора го прибира вкъщи, макар да знае, че гледането на бебе може да бъде както забавление, така и истински кошмар. В началото Уиски унищожава почти всички кабели в къщата, но днес дори спасява други животни, които споделят неговото минало.

Историята на Чия разказва нейното ново семейство, Кейт и Марио (София), което не просто ѝ дава подслон, но и нов верен приятел – една черна пума в котешка форма. Двамата се шегуват, че домашните им любимци са си сменили ролите, защото се грижат за куче-котка и котка- куче. Когато отиват в кучкарника, по-скоро Чия избира тях, защото веднага скача в колата и отпрашва към един по-хубав живот.

Редактор: Радост Господинова

А във Facebook страницата на Зоологическата градина в София съобщават, че 4 октомври е обявен и за Международен ден на гледачите на животни в зоопарковете! Поводът и двата празника да са на тази дата е, че това е денят на Свети Франциск Асизки - покровител на всички животни.

"По този повод публикуваме галерия със снимки на гледачи от Софийския зоопарк и техните животни. Автор на снимките е холандският фотограф Марсел Фенс. Честит празник на всички колеги!", пишат още от Зоологическата градина. 

А СНИМКИТЕ ВИЖТЕ ТУК