Те били иззети преди 3 години от антиквар, който ги продавал в интернет

Редки книги, конфискувани при полицейска операция, влизат във фонда на Националната библиотека. Те са били иззети преди 3 години от антикварен търговец, който ги продавал в интернет.

Първият отпечатан втори том на "Записки по българските въстания", както и първото издание на "Строители на съвременна България", са сред 90-те ценни находки, с които антикварят се опитал преди години да спечели пари. Предлагал книгите не само в интернет, но и директно на шефове на библиотеки. 

В мрежата цените варирали между 2000 и 3000 хиляди лева. Как обаче търговецът се е сдобил с тях, остава загадка. Едно от предположенията е, че в схемата е замесен и вътрешен човек. 

Три години след като шуменската полиция иззела редките издания, те вече са част от архива на Националната библиотека. Едно от най-любопитните открития е т. нар. "тефтерче на Раковски", което всъщност се оказва фалшификат на масонски ръкопис. 

И докато някои от редките издания са изложени на показ в библиотеката, то други са в хранилището и чакат своята обработка и реставрация - например, богослужебна литература, която най-вероятно е била част от книжния фонд на православни храмове.