През март в пробите на руската тенисистка беше открито забранено вещество

Спортният арбитражен съд (CAS) съкрати дисквалификацията на Мария Шарапова и руската тенисистка може да се върне на корта от 26 април догодина. Това съобщи президентът на
По темата
Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че безупречната репутация на Маша е изиграла своята роля при вземането на решението на CAS и Русия трябва да е доволна.

Заради случая с допинг Шарапова не участва в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Международната федерация по тенис (ITF) я дисквалифицира за употреба на мелдоний за две години, като наказанието действа от 26 януари тази година. Бившата приятелка на Григор Димитров подаде жалба в CAS срещу санкцията на 14 юни.

"Двегодишното наказание можеше да остане, но тя никога не е нарушавала правилата преди и това изигра много важна роля", каза Тарпишчев. Той допълни, че Руската федерация е готова да покани Шарапова да играе за отбора в турнира за Купата на Федерациите догодина.

Мелдоният стана забранено вещество от 1 януари тази година, а на 7 март Мария даде извънредна пресконференция в Лос Анджелис, на която обяви, че е видяла писмото от Антидопинговата агенция с уведомлението, но не го е прочела. Той се явява забранена субстанция както за състезателни, така и за извънсъстезателни периоди.