Рекорден брой участници ще се включат в надпреварата

Рекорден брой участници ще се включат в 33-тия Маратон „София”. Състезанието е тази неделя, 9 октомври, и ще стартира пред Националния стадион "Васил Левски". Очакванията на организаторите са в надпреварата да се включат минимум 2200 любители на бягането, сред които аматьори и професионалисти.

Заради провеждането на софийския маратон тази неделя се въвежда и временна организация на движението, като от 6.30 ч. сутринта до 15.30 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по състезателния маршрут, чиято обща дължина е 10 километра и половина. 

По темата

„Стартът ще бъде на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Гурко". Ще се бяга до НДК, прави се една обиколка около парка на НДК, по бул. "България" до бул. "Гешов", обратно към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. "Петко Каравелов", по бул. "Арсеналски". След това слизаме по бул. "Черни връх" и затваряме обиколката пред Националния стадион”, обясни Даниел Дуков, директор на Маратон "София".

В различните дистанции се очаква колоритно присъствие от общо 51 страни. Стартът е в 10.00 ч. Любопитното е, че най-възрастният участник е на 84 години.

В своята 33-годишна история софийският маратон никога не е преминавал по тазгодишния предвиден маршрут. Състезанието, което е част от национална верига маратони, заедно с Варна и Стара Загора, привлича вниманието и с премиите, които ще бъдат раздадени на най-добрите атлети. Победителят ще получи 8000 лева, а този на 10-о място – 200 лева. Ще има и три награди за победителите във ветеранските групи.

Успоредно с общия старт на различните дистанции, в рамките на състезанието ще се проведат и Балканският и Националният шампионат по маратон за атлети, представящи своите страни от региона, както и за състезатели, картотекирани в Българска федерация лека атлетика.

Специален гост ще бъде президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен, който ще е и на работна визита в страната ни. Норвежецът е един от основните инициатори на организираната в последните две години верига от шосейни бягания из Стария континент, по известна като "Running for all" - или "Бягане за всички".