Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби

Американската компания Yahoo! миналата година тайно е изградила по искане на разузнавателните служби на САЩ програма, която претърсва всички имейли на клиентите й за конкретна информация. Програмата може да намери нужната дума или словосъчетание в главното текстово съобщение или в прикачен файл, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

По темата

Според експерти това е първият известен случай, в който американска интернет компания приема искане на разузнавателна агенция да преглежда всички пристигащи имейли, а не само съхранявани имейли или да сканира малък брой акаунти в реално време.

Не е известно каква информация са търсели разузнавателните служби, а само, че са искали Yahoo! да търси определена буквена комбинация. Това може да означава някакъв израз в имейл или приложение, заявиха пожелалите анонимност източници.

Ройтерс не може да установи какви данни Yahoo! е предала на американските служби и дали изобщо е предала някакви, както и дали разузнавателни агенции са отправяли подобно искане към други доставчици на услугата електронна поща освен Yahoo!.