Съветва ни специалистът по ранно детско развитие д-р Джейн Уилямс

Какво са първични рефлекси и защо, ако не са потиснати още в бебешка възраст, могат да доведат до проблеми с цялостното развитие на детето.

„Трябва да правим упражнения, за да се научим на координация. Когато успяваме да контролираме тялото си, ставаме по-успешни. А ние знаем, че когато можем да движим частите на тялото си поотделно или пък две части заедно в синхрон, това помага на мозъка за трудните мисли. Истината е, че ако не можем да се движим свободно, не можем и да мислим свободно. Ако едно дете има добра координация, добра поза и добри движения, то със сигурност ще бъде по-концентрирано в клас и по-спокойно”, обяснява в студиото на „На кафе” д-р Джейн Уилямс, специалист по ранно детско развитие.

А какво представляват първичните рафлекси?

„Те са тези, които помагат на бебето да мине през родовия канал безопасно, да започне да обръща главата и раменете си. Нашето модерно общество толкова много предпазва децата, че ние им казваме: „Недей да се движиш! Недей да скачаш! Недей да тичаш! Може да паднеш!” Ние правим всичко вместо тях. Лошото е, че всичко, което ние сме правили в еволюционнен етап, сега сме го загубили", добавя д-р Джейн Уилямс.

По думите ѝ трябва да сме сигурни, че на неврологично ниво мозъкът на детето е готов да се учи.

„Всичко трябва да е наред с детето, за да можем да му дадем академични знания. За много деца тези стъпки за естествено развитие на движението, които едно дете е трябвало да преживее от раждането си, докато дойде време да седне на училищния чин, те са ги пропуснали и затова сега им е трудно в училище”, казва още д-р Джейн Уилямс.

Терапевтична програма, разработена от специалисти по ранно детско развитие, дава възможност на децата да се върнат в първите месеци на двигателното си развитие и по този начин да компенсират някои липси в настоящето.

„Важно е рефлескът на „Моро” да бъде потиснат между 4 и 6-месечната възраст на детето”, казва д-р Джейн Уилямс, специалист по ранно детско развитие.

В студиото на „На кафе” тя демонстрира тест, с който всеки родител може да провери дали детето му притежава непотиснат първичен рефлекс „Моро”, който се свързва с причините за нервност и висока емоционалност при децата, както и слаба концентрация и бърза умора в час.

Вижте какви упражнения могат да помогнат за развитието на Вашето дете.