Трима кандидат-президенти отпаднаха заради нередности в подписките

Вече е ясно как ще изглежда бюлетината, с която ще гласуваме на президентския вот. В Централната избирателна комисия беше изтеглен жребият, който разпредели номерата на кандидатите.

По темата

Кандидатите за президент вече не са 24, а 21. В последния момент отпаднаха Светльо Витков, Владо Кузов, както и композиторът Митко Димитров. Причината са нередности с подписките. Проверкатата е показала, че не достигат 186 подписа в списъка, с който е регистрирана кандидатурата на Витков. Това значи, че номер 1 в бюлетината за гласуване ще остане празен, тъй като той се падна именно на него. Регистрацията на Кузов е заличена по сходна причина - в неговия списък липсват над  1000 коректни подписа. 

СНИМКИ ОТ ТЕГЛЕНЕТО НА ЖРЕБИЯ ВИЖТЕ ТУК

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се яви на изборите за държавен глава с номер 17 в бюлетината. 

"Едно плюс седем прави осем. Това е числото на майката. И мисля, че госпожа Цачева напълно отговаря на това определение", заяви Цвета Караянчева.

"Всички ние знаем, че 2017-а започва мандатът на новия президент. Съвсем логично и нормално е номер 17 да се падне на ГЕРБ", посочи на свой ред Цветан Цветанов.

Ентусиазмът им не зарази останалите участници в изборното тото. А у някои дори предизвика известна ирония.

"Ние не бяхме много нагласени да се вълнуваме от номерата. Защото е ясно, че астрологията и нумерологията са важни за едни по-ниски политически съзнания. Те следят астрологията, нумерологията", заяви Любен Дилов-син. 

Кандидатпрезидентската двойка на БСП – ген. Румен Радев и евродепутатът Илияна Йотова, ще участват в надпреварата под номер 13. От партията коментираха, че номерът на техните кандидати ще бъде фатален за ГЕРБ.

Техният опонент вляво Ивайло Калфин ще се яви под номер 15.

Жребият отреди десният кандидат Трайчо Трайков да е под номер 7, а издигнатият от инициативен комитет бивш премиер Пламен Орешарски – под номер 4.

Красимир Каракачанов и Явор Нотев влизат в битката за "Дондуков" 2 под номер 19. На Татяна Дончева пък беше отредено 12-ото място в списъка.

Кампанията стартира официално на 7 октомври.