За това време могат да си намерят работа, коментира вътрешният министър

„В рамките на две години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа”. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медиите в Народното събрание след участието си в блиц-контрола, предаде БГНЕС.

По темата

Попитана за евентуална промяна на етническия състав на нацията, Бъчварова заяви, че това е много лоша спекулация.

„Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли”, запита тя. „Това са естествени процеси. Хора, които избират къде да живеят. По цял свят е така. Българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания”, коментира Бъчварова.

„Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят - има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата”, каза тя.

„Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци. Това е съвсем друго”, коментира още Бъчварова.

Кадри: БГНЕС