Само една фирма е изявила желание да осигури нужното на родната авиация

Министерството на отбраната е прекратило на 4 октомври обществената поръчка за доставка на 10 двигателя за самолетите МиГ-29. 

По темата

Държавата искаше да купи 4 нови и 6 ремонтирани двигателя и беше готова да даде за това общо 36 милиона лева. В процедурата са участвали три фирми, от които само "Авиостарт" ООД е допусната за предоставяне на оферта. Тя обаче е поискала малко над 42,7 милиона лева, а техническото й предложение не е отговаряло на първоначалните изисквания на военното министерство. 

От  "Авиостарт" ООД са декларирали готовност да доставят двигатели, произведени през 2017 година и такива, ремонтирани през 2017 година, но към датата на провеждане на процедурата те не са могли да предложат на министерството нито произведени, нито ремонтирани двигатели. "Това се доказва и от представените празни формуляри, които би следвало да са попълнени с техническите данни, касаещи новите двигатели", пише в аргументацията за прекратяване на процедурата. 

От министерството  се преминава към пряко договаряне с фирмата-участник в досегашната обществена поръчка. Военният министър Николай Ненчев обясни, че  усилията ще бъдат насочени към подписване на договор за доставка още в рамките на тази година, за да се отговори на нуждите на Военновъздушните сили. „Ще се стремим да получим най-добра цена срещу най-добро качество при спазване на изискванията на закона“, посочи той.