Сънародниците ни във Великобритания неведнъж са ставали обект на обиди от британски политици

Бурна реакция, след като британски депутат направи подигравателни коментари за българите на Острова. Оуен Патерсън от управляващата Консервативна партия изрази съмнение, че берачите на ягоди от България и Румъния знаят как да използват мобилен телефон. 

По темата

Българите, които работят във Великобритания, са ставали неведнъж обект на нападки и обиди от британски политици. Според много нашенци гласуваното от мнозинството британци решение за напускане на Евросъюза е дало нов тласък на езика на омразата и негативно отношение към емигрантите.

Йордан е на 28 години и работи като IT специалист. Казва, че често е чувал шеги и негативни коментари, докато си намери работа по специалността.

Темата за сезонните работници и липсата на работна ръка се разгаря все повече на Острова на фона на все още неясното бъдеще на Великобритания след Brexit.

Британски селскостопански производители се разгневиха от закриването на сезонната схема за наемане на работници в сектора от сегашния премиер Тереза Мей по времето, когато тя бе министър на вътрешните работи, отбелязал Оуен Патерсън. 

Репортер: Николай Барулов