Условието е ЕС да подпише с Кабул споразумение за връщане на бежанци

България няма да изтегли контингента си от Афганистан. Ултиматум за това беше поставил

По темата

премиера Бойко Борисов преди дни. Условието беше Европейският съюз да подпише с Афганистан споразумение за връщане на бежанци, на които е отказано пребиваване тук.

Документът вече е факт и се очаква бързо да бъде ратифициран, съобщи министър-председателят в Брюксел след среща с европейския външен министър Федерика Могерини

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

„Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към Борисов.

„Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, такива могат да бъдат сключени и с други рискови страни.