Обяснението – левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните

Проблемът на кандидата на левицата за президент – ген. Румен Радев, е да отиде на балотаж, а на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева – да го спечели. Това коментира в предаването „Здравей, България” проф. Михаил Константинов.

Обяснението – левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните.

По темата

„Аз го наричам коефициент на усилване. Той представлява гласовете, които даден кандидат е получил на втори тур към гласовете на първи тур. Той естествено ги увеличава”, обясни проф. Константинов.

По думите му левицата винаги се представя по-добре на втория тур.

„През 2001 година стига до чудовищната стойност 2. Тоест, тогава Георги Първанов удвоява резултата си от първи тур, което никога не е виждано в българската история. При десните това число е 1,5-1,6. Те обаче обикновено са по-добре на първи тур. Тогава евентуално не могат да ги настигнат. Но коефициентът на левите винаги е по-добър”, обясни проф. Константинов.

Така по думите му ген. Радев би получи по-голямо усилване на гласовете на балотажа спрямо първия тур, но от ГЕРБ пък ще влязат по-силно в балотажа и не е ясно дали тогава БСП ще могат да ги догонят и задминат.

Според проф. Константинов в момента Цецка Цачева има една трета повече гласове от Румен Радев.

„Но тъй като левицата е раздробена и ще влезе обединена във втори тур, става странно”, коментира проф. Константинов.

„ГЕРБ направиха огромна грешка с отлагането на кандидата”, коментира и социологът Кольо Колев. „Политиците често не си дават сметка доколко те не са публични фигури – обществото не знае нищо за тях. Стават фигури, когато се явяват пред медии, когато говорят, когато обясняват своите виждания. ГЕРБ решиха, че това ще бъдат напълно партийни избори – няма да има кампания, обявяват в последния момент кандидата. Цецка Цачева може да е много хубав човек, но тя е обществено непозната”, коментира Колев.

Той припомни, че има и други силни играчи на сцените – Калфин, Каракачанов.

Повече гледайте във видеото!