Кой прибира милионите от разликата?

Ексклузивно разследване на журналиста на NOVA Марин Николов - как задължително изследване от 57 стотинки се купува за 6 лева държавни пари и кой прибира милионите от разликата?

„Много малко се знае в тази сфера и как се случват нещата относно опазване на здравето на животните. Там се усвояват милиони”, разказа в „Здравей, България” Марин Николов.

Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година. Гледаме бруцелоза - опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения „розбенгал тест"- цената му е 6 лв. на брой проба. Тест на кръв от животно с помощта на специална течност.

Нека умножим тези 6 лв. по броя на пробите за бруцелоза по добитъка в страната, които държавата се кани да възложи с конкурс на частна фирма – над 17 919 00 проби. Получава се над 10 550 000 лв. пари от нас данъкоплатците. С тези пари избраната частна фирма трябва да тества здравето на животните за три години. След запитване на NOVA обаче ветеринарни лекари и счетоводители сметнаха разходи далеч под 6 лв. за брой кръвна проба в лаборатория, а именно – 0,57 лв.

6 лв. е била цената за тест на една проба за бруцелоза и миналата година. Интересно, но малко преди обнародването на сегашната държавна тарифа в началото на април, тя е изглеждала по друг начин. Публикувана в интернет на  30 март в нея срещу цената на една проба за бруцелоза не пише 6 лв., а 1,30 лв. Цена, много по-близка до показаната по-горе сметка. Питаме председателя на работната група по цените в тарифата д-р Джупарова от Министерството на земеделието и храните. Тя не можа да обясни как се е стигнало до цената от 6 лв.

Неочаквано, още преди да излъчим това интервю, Агенцията за безопасност на храните спря обществената поръчка за изследванията за бруцелоза, която след конкурс трябваше да възложи на частна лаборатория. Една от кандидатствалите фирми веднага ни потърси и заяви, че страда от спирането на поръчката, въпреки че победител в тазгодишния конкурс още не е избиран. Същата фирма твърди, че цената от 6 лв. е реална. Други фирми, кандидати за същите проби, твърдят обратното - че цената е в пъти завишена.

Гледни точки, реакции, подробни сметки за истинската цена на изследванията за бруцелоза и как се правят обществените поръчки за здравето в животновъдството ни – гледайте в цялото разследване на Марин Николов неделя вечер след Новините на NOVA.

NOVA е единствената телевизия, която инвестира и поддържа специализирано предаване за разследваща журналистика и обособи силен журналистически екип от професионалисти. С поредицата материали "Разследване" провокира институциите и бизнеса, открива важни обществено значими проблеми, задава точните въпроси и търси истината, която някой се опитва да скрие.