Доколко сигурни са машините, които теглят печелившите числа?

Милиони от нас мечтаят за милиони от лотарията. Късметът ни се крие в магическите топки. Къде и как се правят топките на късмета на Националната лотария

По темата

Числата на нашите надежди, произволно изтеглени от сложни машини и прецизна технология. Но може ли да има измама? Ясен Дараков отиде в Ню Джърси да провери – там се произвеждат сферите и топките за Националната лотария.

Том Маркърт е вицепрезидент и съосновател на най-голямата компания за лотарийна техника в света. “Смартплей” произвежда сфери и топки за 195 от общо 350 лицензирани лотарии по цял свят, включително и България.

С техните машини по-рано тази година беше изтеглен рекордният джакпот в Америка. С техните машини се избират и играчите във всички големи спортни асоциации в САЩ, като NBA например. Ето защо не може да има място за съмнение, казват хората от този бизнес.

Всичко се произвежда във фабриката на компанията в малкото градче Бевърли, щата Ню Джърси - от сферите за игра, до топките в различни размери и цветове според изискванията на съответната игра.

Може да приличат на кори с яйца за Великден, но всъщност са едни от най-скъпите топки в света. И не само това – направени са с точно спецификация за размер и тегло.

Отклонението в теглото на топките в един комплект не може да е повече от 1% - това е около 0,06 грама. Още една гаранция, че тегленето ще е честно. Националната лотария държи няколко комплекта в сейф. Сферите пък се заключват в специални кутии веднага след всяко теглене. А ако нещо се повреди, от “Смартплей” изпращат свои техници от САЩ да го оправят.

Репортер: Ясен Дараков