Тя ще разполага с 400 служители от различни държави от ЕС

Нова система за охрана между България и Турция. От четвъртък започва работа Агенцията „Европейска гранична и брегова охрана”. Тя ще пази всички външни граници на Евросъюза.

Новата агенция е наследник на съществуващата и досега Фронтекс. Ще разполага с 400 служители от различни държави от ЕС. Те ще се грижат за сигурността на всички външни граници, както и на целия Евросъюз като цяло. Ще има още 1500 души в резерв, които да се намесят при нужда в критични ситуации.

На ГКПП "Капитан Андреево" беше даден старт на новата агенция.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Една от дейностите й ще бъде много полезна на България, а именно достъпът, който тя ще осигурява до данни от базите на други държави. Новата агенция ще има възможност да работи и в страни, извън ЕС, които са съседи на страните-членки. Как точно ще стане това все още не е ясно.

„Днес е исторически ден за Европейския съюз. Фронтекс става Агенция на ЕС за европейска гранична и брегова охрана”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Еврокомисарят изрази благодарности към премиера Борисов и похвали работата на Бъчварова, както и работата на всички български власти, ангажирани с охрата на границата.

„Европейската брегова и гранична охрана се основава на основните принципи за солидарност и споделена отговорност. Външната граница на една държава-членка е външна граница на всички”, допълни Аврамопулос.

Той каза още, че държави като България, Гърция и Италия все още изпитват напрежение от мигрантския натиск и е крайно време това да се промени.

Репортер: Димитър Иванов