Пристига звездата на съвременната танцова сцена Стивън Петронио

Деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK започва на 9 октомври в Пловдив. За поредна година събитието ще се превърне в портал към световните танцови феномени, представяйки 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка.

Спектаклите, които чрез изразните средства на танца разказват девет различни истории, ще впечатлят с увлекателен и атрактивен подход, с движенческа лексика, със звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, и невероятен светлинен дизайн. В първата седмица на фестивала, който продължава до 30 октомври, ще можем да видим компании от САЩ, Франция и Корея.

Откриващата фестивална вечер на ONE DANCE WEEK 2016 ще бъде посветена на физикалността и изящността на съвременния танц в целия му блясък. В България пристига звездата на съвременната танцова сцена – американският хореограф Стивън Петронио, който ще ни представи проекта BLOODLINES. За първи път в тази част на земното кълбо публиката ще може да види емблематичните миниатюри ТРОПИЧЕСКА ГОРА и ЛЕДЕНА ПРИМАМКА на легендите на съвременния танц Мърс Кънингам и Триша Браун, хореографи променили завинаги света на съвременното изкуство. Освен тях в репертоара, който ще видим на 9-ти октомври от 18:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“, е включен и авторски спектакъл на Петронио – В ДВИЖЕНИЕ, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компания Stephen Petronio.

Въздействието на проекта BLOODLINES е изключително силно и благодарение на участието на бащата на поп-арт движението Анди Уорхол, който създава декора за ТРОПИЧЕСКА ГОРА и според критиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, както и заради незабравимите звукови пейзажи, създадени от пионера на електронната музика Дейвид Тюдор, и визията на графичния художник Роберт Раушенберг, изграждаща красив декор в ЛЕДЕНА ПРИМАМКА.

Фестивалът продължава с пълна сила и танцова стъпка и на 13-ти октомври от 19:30 ч. публиката е поканена в Дом на Културата „Борис Христов“ да се запознае с работата на хореографа Ювал Пик. Директорът на Национален хореографски център Рильо-Ла-Пап (Франция) ще поведе зрителите на пътешествие в музикалния свят на емблематичната електронна група Kraftwerk и ще представи танцувалните традиции на романтизма, разгледани през призмата на съвременния танц, в спектакъла ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ?.

Гостуването на Ювал Пик и CCNR се случва с подкрепата на Френски институт, Посолство на Франция в България и "Сосиете Женерал Експресбанк".

Първата седмица на фестивала ще завърши на 14 октомври от 19:30 ч. в Дом на Културата „Борис Христов“ с две въздействащи миниатюри на звездите на корейската танцова сцена – Goblin party. Те ще представят спектакълa ДУШЕВНО ПРОБОЖДАНЕ, вдъхновен от традицията на погребалните ритуали в Корея. Един красив и завладяващ танц, който засяга вечната тема за взаимодействието между живите и мъртвите и емоциите, объркването и противоречиви чувства, които поражда. В същата вечер ще видим и СРАМЕЖЛИВОСТ – изящно и тревожно изследване на човешката самота в съвременното общество, представено чрез изразните средства на съвременните перформативни изкуства.

Гостуването на Goblin party в България се осъществява в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития в програмата на ONE DANCE WEEK 2016, има специален Фестивален пас на цена от 45 лв.

ONE DANCE WEEK благодари за финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд “Партньорство” (TF PF), Министерство на културата на Република България, Институт Сервантес, Посолство на Кралство Испания в България, Френски институт, Посолство на Франция в България, Чешки Център, Министерство на културата на Чешка република, Посолството на Израел в България, Министерство на културата на Тайван и Международния фестивал за хореография в Сеул.