Новостите в системата 4+4+4 съобщи премиерът Бинали Йълдъръм

Пакетът за реформите в образованието в Турция предвижда учениците в 5-и клас да не изучават нищо друго, освен чужди езици, информира БГНЕС.

По темата

Новостите в системата 4+4+4 съобщи премиерът Бинали Йълдъръм, а опозиционният в. „Джумхуриет“ ги публикува под заглавието „Ето ги „реформите“ на управляващата партия в образованието“. В 5-и клас децата ще се обучават само по езици, а задължителната предучилищна подготовка ще бъде тествана като пилотна програма.

Индивидуалното обучение ще започва в 9 ч. и ще приключва в 16 ч. Министерството на образованието е работило 2,5 г. по проекта за чуждо-езиковото обучение, като целта е да се повиши качеството му. Така петокласниците ще изучават турски – английски, турски – френски, турски – немски и турски – арабски, а останалите предмети отпадат от програмата им, но ще бъдат преразпределени за времето в 4-и и 6-и класове. Ще продължи ранното обучение по английски език, което започва във 2-и клас.

Предвижда се сериозно увеличение на броя на преподавателите по чужди езици, досега всяка година министерството назначава по 1 500 учители. Нови 3 000 училища за индивидуално обучение ще бъдат построени. Пакетът от реформите акцентира специално на задължителната предучилищна подготовка, в отделни провинции групите ще се обучават в училищните сгради или в дворовете им, като там ще се изградят помещения от армиран бетон или ще се монтират сглобяеми къщи. Ако пилотният проект се окаже успешен, той ще бъде наложен като постоянна практика.