Причината - приближаването на урагана Матю

Президентът на Съединените американски щати Барак Обама обяви извънредно положение в щата Флорида, тъй като ураганът Матю продължава да набира сила и се е насочил към югоизточната част на страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съобщение от Белия дом.

По темата

Извънредното положение изисква от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) да координират усилията си по облекчаване на щетите, които бурята ще нанесе. Ураганът отново беше повишен в буря четвърта степен, като скоростта на ветровете му е 220 км/ч.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА РАЗРУШЕНИЯТА, КОИТО ОСТАВАТ СЛЕД СТИХИЯТА

Властите в щатите по югоизточното крайбрежие на САЩ евакуират местните жители. След като бе наредено на 1,5 милиона жители на Флорида да се евакуират, мярката бе наредена и на хората, живеещи по крайбрежието на Джорджия.

В същото време властите обявиха, че броят на жертвите на урагана Матю достигна най-малко 140. Огромната част от тях, 136, са загинали в Хаити, предаде "Ройтерс". Много хора са били убити от паднали дървета, плаващи отломки и придошли реки. Най-тежко е положението в южната и западната част на Хаити.

Най-малко 50 души са загинали само в една южна община, Рош-а-Бато, съобщи по-рано депутат, цитиран от "Франс прес".

Около 1500 полета бяха отменени днес в САЩ във връзка с приближаването на урагана Матю.

В същото време бяха отменени полетите от международното летище във Форт Лодърдейл, щата Флорида, както и от Орландо и Маями в същия щат. За отмяната на полети обявиха почти всички американски авиокомпании, включително American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines.