Това заявил канадският премиер пред българския си колега

Представителите на бизнеса, притежателите на визи за САЩ и хора, които вече са посещавали Канада, ще пътуват до там без визи от 1 май 2017 г. Такъв ангажимент е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов. На него присъствал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщават от МС.

По темата

Трюдо обещал, че канадското правителство ще положи усилия до края на следващата година без визи до родината му да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.