Някои региони в югозападната част на страната са откъснати от света

Жертвите на урагана Матю се вече близо 340, разрушенията са огромни. Най-тежко пострада Хаити, където са срутени жилищни сгради, изкоренени са дървета, а улиците са под вода. Междувременно стихията започна да се усеща и в югоизточните райони на Съединените щати. Там вече евакуират милиони.

Силни ветрове и проливни дъждове - ураганът Матю вече достигна бреговете на американския щат Флорида.

СНИМКИ НА РАЗРУШЕНИЯТА СЛЕД УРАГАНА ВИЖТЕ ТУК

Въпреки че той беше понижен от четвърта на трета степен, най-лошото тепърва предстои. Матю носи проливни дъждове и ветрове със скорост до 190 км/ч., а скоростта му на придвижване е едва 20 км/ч.

Над 2 милиона души по очаквания път на Матю - във Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина, получиха нареждане да се евакуират. Това е и най-мащабната принудителна евакуация от 2012 г., когато се стовари супербурята Санди. Властите предупреждават жителите, че ураганът може да унищожи домовете и да прекъсне електрозахранването за дни наред.

И докато американските югоизточни щати тепърва посрещат Матю, стихията вече опустоши много райони от Карибските острови. Най-тежко е положението в Хаити, където жертвите постоянно се увеличават и вече са над 330.

Положението в югозападната част на островната държава е катастрофално. Много райони са все още откъснати от света, няма електричество, а оцелелите страдат от липса на вода и храна.

От Международния комитет на Червения кръст призоваха за оказването на спешна помощ на над 50 хиляди души в Хаити. На първо време са трябва да бъдат събрани 7 милиона долара само за най-неотложните нужди.