По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври

Празнуваме Световния ден на усмивката. По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври.

ЕДНА ИСТИНСКИ УСМИХНАТА ГАЛЕРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският рекламист Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. В последствие той учредява Световния ден на усмивката, а днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

По темата

С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят, "посветен на доброто настроение и добрите дела", и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс, на 1 октомври 1999 година. Харви умира през 2001 година, а в негова памет е създадена Световната фондация на усмивката, която и до днес спонсорира различни инициативи, свързани с празника. 

Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника. Най-голямото усмихнато личице, образувано от хора, пускане на балони с оптимистични послания, рисуване с тебешир по уличния асфалт, състезание по хапване на пай, посещения на болници и старчески домове, дежурства в най-близката безплатна кухня, раздаване на сертификати за усмивка - възможностите са безброй. Единственото задължително нещо в Световния ден на усмивката е да накара възможно най-много хора да се усмихнат и да бъдат добри.

Вижте и една интересна усмивка от Космоса: