Неговият център се измества близо до Южна и Северна Каролина

Драматично нарастна броят на жертвите на урагана Матю. Над 840 души са загинали само в Хаити. Една от най-бедните страни в света изпитва трудности да помогне на пострадалите. Няма достатъчно храна, вода и лекарства. Хиляди са без подслон, след като ураганните ветрове разрушиха домовете им. Червеният кръст призова за помощ от държавите в региона. Събират се провизии, медикаменти и всичко необходимо за живот на открито. 

По темата

Ураганът Матю вече мина през Флорида и се движи на север. Тази нощ и утре неговият център ще бъде близо до Южна и Северна Каролина. Превантивната евакуация даде резултат и за жертви не се съобщава. Но над 600 хиляди души са без ток. Пътищата са задръстени от автомобили на хора, които се евакуират. В магазини и бензиностанции се стига дори до бой за стоки.

Добрата новина е, че от утре мощта му ще започне да отслабва. Причината за това е, че вече не се намира над толкова топли окенски води, колкото през изминалите дни. Очакванията са утре вечерта от 3-та категория, Матю да стане ураган от 1-ва. А това означава  ветрове до 155 км. в час. 

Какво ще се случи през новата седмица? Има три варианта за движението на Матю.  Първият вариант е той да продължи на североизток към Атлантическия океан без да засегна повече населени места. Вторият е да завие на юг. Така има опасност да се удари в новосформиралия се ураган Никол. Ако това се случи - последствията са непредвидим. Последният вариант е Матю да направи обратен завой и пак стига до Флорида.

Но какъвто и да е пътя на Матю - неговите дни като ураган са преброени и те са точно още два.

А у нас опасност от урагани няма, но дъждът продължава и в следващите часове, както и през нощта и утре. Най-силно през нощта ще вали в Южна България. В събота е обявен код жълто за източните райони, като следобед валежите ще спират.