Властите организираха масова евакуация, заради което няма жертви в Съединените щати

Ураганът Матю удари Флорида. Хиляди домове са без ток. Затворени са летища, залети са пътища. Засега не се съобщава за жертви в Съединените щати. Вероятно заради това, че властите организираха масова евакуация още преди стихията да дойде.

По темата

Но в Хаити броят на загиналите при преминаването на Матю продължава да расте. До моемта 842 души са загубили живота си, а хиляди нямат подслон, храна, вода и лекарства. Редица държави изпращат помощ на пострадалите райони.

РАЗРУШЕНИЯТА ОТ УРАГАНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ветрове със скорост до 200 километра в час. И прилив с три метра по-висок от обичайния. „Матю” опразни десетки градове по крайбрежието на Флорида. Хората послушаха призива на властите и се евакуираха.

Десетки хиляди са без ток. И бяха предупредени, че електроподаването може да не бъде възстановено дни наред. Във Флорида живеят много българи. Няма данни за пострадали наши сънародници.

Джорджия и Южна Каролина ще пострадат в следващите дни.

Превантивната евакуация даде резултат и за жертви не се съобщава. Но над 600 000 души са без ток. Пътищата са задръстени от автомобили на хора, които се евакуират. В магазини и бензиностанции се стига дори до бой за стоки.

А как изглеждат нещата в самия център на бурята? Самолет с изследователи на борда влезе в огромния циклон на височина над 13 километра. Като това не е безразсъдна смелост, а част от изследването на тези огромни бури, за да може да се предсказват по-добре.

Нуждата от адекватни превантивни мерки личи най-силно в карибските страни, през които премина Матю. Бурята донесе пълно опустошение в някои части на Хаити. Загинаха стотици. Хиляди са без подслон.

Червеният кръст призова за спешна помощ за Хаити. Събират се пари, храна, лекарства и палатки.