Москва отхвърля обвиненията

Финландия и Естония обвиниха Русия в нарушения на въздушното им пространство, предаде БТА.

Това е станало в деня, когато представители на северните и балтийските страни в областта на отбраната се срещнаха с заместник-министъра на отбраната на САЩ Робърт Уърк, за да обсъдят сигурността.

По темата

"Руски изтребител Су-27 наруши въздушното пространство на Естония. Руският посланик е призован в министерството на външните работи", съобщи постоянното представителство на Естония в НАТО.

Финландският министър на отбраната Юси Нинистьо съобщи за две нарушения на въздушното пространство на страната му за 24 часа, което определи като "несъмнено извънредно" събитие.

Русия отрече нейни самолети да са извършвали нарушения.

Самолет Су-27 „наистина провеждаше планираната тренировъчна мисия над международните води във Финландския залив на 6 октомври 2016 г., но не се е отклонявал от плана на полета", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Предполагаемите нарушения бяха извършени в момент, когато Робърт Уърк се намира в Хелзинки.

„Мога да кажа само, че това става правило, а не изключение", заяви американският заместник-министър на отбраната. Той отказа да коментира спекулациите, че нарушенията са свързани с посещението му.

Всички балтийски и северни страни, с изключение на Швеция и Финландия, са членове на НАТО, отбелязва АФП. През последните обаче години и те засилиха военното си сътрудничество с организацията.

И двете страни спазват военен неутралитет. Всяка от тях обмисля възможността за присъединяване към НАТО, но Русия отправя предупреждения, за да ги разубеди.