Очаква се новият проектозакон да спести милиарди евро на местните власти

Германия планира да ограничи сериозно достъпа на граждани на Европейския съюз до социални помощи с нов проектозакон. Той ще спести милиарди евро на местните власти, съобщиха правителствени служители, цитирани от "Ройтерс" и БТА. 

Необходимостта от новия закон възникна, след като през 2015 г. и 2016 г. федерален съд постанови, че неработещи граждани на Европейския съюз имат право на социални помощи след шестмесечен престой в Германия. Преди това съдебно решение граждани на други страни от ЕС нямаха право на такива помощи.

По темата

Десноцентристкото правителство на канцлера Ангела Меркел предприема стъпки, за да спре поредицата поражения, които му бяха нанесени от антиимигрантстката партия "Алтернатива за Германия" заради нарастващото разочарование от вълната бежанци и други мигранти, отбелязва "Ройтерс".

Новият закон ще спре достъпа на граждани на Европейския съюз, които не работят в Германия, до социални помощи или обезщетения за безработица, ако не са живели в страната поне пет години.

Представители на властите обясниха, че промяната цели да гарантира, че дошлите в Германия си търсят работа активно, а не преживяват от помощи.

Очаква се кабинетът да разгледа законопроекта другата седмица, преди той да бъде внесен в долната камара на парламента.