Скоростта на ветровете е спаднала до 175 км/ч

Ураганът Матю бе понижен в буря от втора категория, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от ДПА и БТА. Скоростта на ветровете на урагана е спаднала до 175 км/ч. Матю се движи със скорост от 19 км/ч и все още е над югоизточната част на САЩ. Очаква се се природната стихия да се насочи към щатите Джорджия и Южна Каролина.

РАЗРУШЕНИЯТА ОТ УРАГАНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В щата Флорида ураганът взе четири жертви, които засега са единствените загинали в САЩ от природното бедствие, предаде Асошиейтед прес. Няма данни за пострадали наши сънародници във Флорида. В щата без електричество са останали над 1 милион души.

От сряда досега са анулирани около 5000 полета в югоизточната част на САЩ, а увеселителните паркове Дисниленд, Юнивърсъл студиос и Сий уърлд са затворени. 

Търговските пристанища в западната част на Флорида обаче вече възобновяват работата си, която бе прекъсната заради урагана Матю.

Броят на жертвите от урагана „Матю“ в Хаити вече е 877, съобщи агенция „Ройтерс“.

Ураганът се оказа най-мощният от 2007 година. Властите твърдят, че в южната част на острова, която е пострадала най-силно, са разрушени над 3200 къщи.

Най-малко 350 000 хаитяни се нуждаят от помощ.

Червеният кръст призова за спешна помощ за Хаити.

Събират се пари, храна, лекарства и палатки.  Редица държави вече се отзоваха на призива и изпратиха хуманитарна помощ.