Тя струва 62 млн лева

Нова пречиствателна станция за отпадъчни води заработи в Шумен. Съоръжението е изградено по един от т.нар. рискови проекти, за които страната ни трябваше да възстановява пари на Европейския съюз заради неизпълнени навреме ангажименти.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

С договорено финансиране от новия програмен период обаче рискът отпада, а новата станция ще пести 600 хиляди лева годишно от разходи за ток чрез собствено производство на енергия.

Пречиствателната станция беше един провален обект, за който жителите на Шумен трябваше да извадят от джоба си 49 милиона и да ги върнат обратно, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриване на съоръжението днес в Шумен.

"На днешния ден Шумен трябваше да върне 49 милиона от вашия бюджет. С 12 милиона помощ, нещо, което 88-ма година е започнато, в Шумен вече има за над 62 милиона инвестиции в екологията, над 100 000 души ползват тази пречиствателна станция. Реките на Камчия са чисти, това е важното за Шумен днес", заяви премиерът Бойко Борисов на откриването.

„До сега бях много толерантен, но се убедих, че всеки ден трябва да се напомня за катастрофата, в която ни въвлякоха Орешарски и издигналите го партии. Винаги съм се съобразявал какво говоря, за не влизаме в сблъсък, но трябва да им се напомня всеки ден. Шуменци не са виновни, че са избрали некадърно ръководство, бяха подведени. Ние осигурихме от втория програмен период парите да дойдат бързо и да имаме днес това прекрасно съоръжение. Ще продължим да работим за Шумен“, подчерта премиерът.

Той посочи, че допълнителната финансова помощ се завършва проект, започнат през 1988 г., и така Шумен вече има инвестиции за над 62 милиона лв. в екология и здраве за над 100 000 души, които ползват пречиствателната станция.

Проектът е втората фаза на водния цикъл на Шумен и включва два подобекта – изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателната станция и  помпена станция за отпадъчна вода в кв. „Дивдядово“ с напорен колектор до ПСОВ. Общият размер на инвестицията е 13 млн. лв. С въвеждането в експлоатация на тези съоръжения приключва един от мащабните водни проекти по Оперативна програма "Околна среда", в който са инвестирани общо над 60 млн. лв.