Гражданите искат яснота за плановете на правителството

Пореден протест срещу бежанците. Жителите на Самоков излязоха на улицата, заради слух, че в бившите казарми край града, ще бъдат настанени бежанци. 

По темата


 „Не мисля, че някой е попитал народа дали иска да ги приеме, а все пак ние сме властта. Ние не желаем мигранти на територията на България”, заяви Рени Мутафчийска, която организира протеста. 

 Кметът Владимир Георгиев също чул слуха, че в града ще се настаняват мигранти,  но не бил официално информиран. Така проблемът стигнал до парламента. 

„От парламента разбрахме, че са правени такива огледи и пак от там разбрахме, че не се предвижда в Самоков да има центрове за настаняване на мигранти”, обясни кметът на града. 
„Казармите са оглеждани през 2015-а година, но ние знаем за огледи преди десетина дни”, обясни Рени Мутафчийска. 

И въпреки че засега държавата не планира изграждане на център за бежанци в Самоков, хора от града заявиха, че скоро ще има национален протест в София.

Причината - плановете на държавата, семейства на бежанци да бъдат заселвани и интегрирани в различни общини у нас. План, който все още се обмисля, но хората от Самоков казаха, че държавата трябва да знае мнението им отсега, а то е, че не искат да се настаняват мигранти в техните населени места.