Това е елементарна имитация на монархическия стил, заяви медийният съветник

Облеклото на посланика ни в Белгия Мая Добрева е елементарна имитация на монархическия стил. Явно никога няма да спрат гафовете в политическия дрес код. Това заяви проф. Любомир Стойков във Facebook по повод полемиката, която предизвика бебешкосиният костюм, с който беше Добрева при връчването на

По темата

акредитивните си писма на Великия люксембургски херцог Анри.

"Това е в жесток конфликт с българските дипломатически традиции и въобще с критериите за сдържаност и изисканост в тази сфера. Навярно това, което най-много дразни негодуващите от това визуално недоразумение, е натрапчивият чуждоземен имидж, странно избран за случая – гротескно копие на английската кралица", коментира Стойков, цитиран от "Дарик".

Според медийния и моден съветник става дума за недоразумение.

"Политическият дрескод, в частност дипломатическият, предполага сдържаност, изисканост, съобразяване с протокола и нещо много важно - отчитането на културната, етническата и на чисто комуникационната семиотична характеристика на хората, които се обличат по един или друг начин. Много се забавлявах с коментарите. Вече не се говори за "Мисия Лондон", а за Мисия Люксембург", заяви той.

На въпрос как е трябвало да изглежда Мая Добрева на тази среща, проф. Стойков обясни: "Достатъчно е да влезете в сайта на Външно министерство и да видите как изглеждат другите жени посланички в такива случаи, то си има традиции. Мога да отида по-далече и да кажа, че ако целта е да се предизвика скандал или пък много голям шум, да не правя сравнение с британския премиер Тереза Мей, която също е много екстравагантна, може би донякъде бихме могли да говорим и за определен успех. При всички случаи много хора разбраха коя е всъщност нашата посланичка в Белгия и Люксембург". 

Източник: Dariknews.bg