Иван Захариев е в ареста, след като беше задържан при акция на ДАНС и МВР

На 20 септември в София при операция на ДАНС и МВР беше арестуван 21-годишният Иван (Джон) Захариев. Причината - подозрения, че е момчето е радикализиран ислямист.  

По темата

21-годишният българин все още е в ареста. Според прокуратурата от няколко месеца той се е подготвял, за да се включи в редиците на ИДИЛ на територията на Сирия.

Миролюба Бенатова се срещна с баща му, за да научи повече за живота и възпитанието на момчето. 

21-годишният Джон или Иван Захариев е роден във Виетнам от връзката на  българин, който е добре платен 60-годишен чиновник към ООН и 30-годишна местна фризьорка с педагогическа диплома. „Аз я спечелих с това, че имах разкошна кола, имах заплата в долари и имах чуждестранно гражданство”, разказа бащата на Джон. 

Покрай мисиите на мъжа семейството е живяло и в Индия, а към днешна дата всички имат австралийско гражданство и смятат за свои дом Сидни. „Много големи амбиции имах за децата си, исках сина ми да е генерал в армията на Австралия”, признава бащата на младото момче. 
Джон е завършил католически колеж в Сидни. В колежа има и кадетски корпус.  „Той имаше желание да стреля. Той се готвеше да стане военен и за мен това беше съвършено нормално”, спомня си бащата на момчето. 

Според бащата момчето мечтаело да стане военен, но в кадетския корпус го отхвърлят като негоден за офицер и го разпределят като санитар.  В гимназията Джон приема исляма, а на 19 години заминава за Турция. Според австралийските служби това пътуване завършва в Сирия и момчето е имало реални контакти с ИДИЛ. 

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.