Жителите на града се оплакват от системно обгазяване

Русе отново на протест. Хората искат държавата да им гарантира, че ще дишат чист въздух и постоянното обгазяване на града ще бъде прекратено. Системно да се контролира качеството на въздуха в града. За това нястояват жителите на Русе, които и тази сутрин се събудиха обгазени.

По темата

„Това е миризма, която се появява главно през нощта на изгоряла, разлагаща се пластмаса. Някои я свързват с кабели. И думата „бакелит“ се настани в нашия речник”, обяснява Владислава Гарвалова.

„Ние искаме въздуха в Русе да е чист. Тоест, ако има и други замърсители, които тровят различни части заради розата на ветровете, както те го наричат, различни отрови се настаняват по града. Точно за това беше миналият протест – за подвижна лаборатория”, обясни Андрияна Николова, жител на Русе. 

От регионалната екоинспекция посочиха виновника за обгазяването – френски завод за автомобилни части, който е глобен за системно обгазяване

„За това приложихме съответните административни мерки. На този оператор, до този момент за наложени санкции в размер на 585 000 лева”, обясни директорът на РИОСВ-Русе Лилия Атанасова.

От френската компания отрекоха, че само те имат вина за обгазяването.

Освен протестът, тази вечер в центъра на Русе, местните заплашват и с блокада на „Дунав мост” ако не се вземат спешни мерки за спиране на замърсяването.

Репортер: Мартин Георгиев