Тя е номинирана за наградите "Спасители на детството"

Журналистът на NOVA Мария Милкова с поредно признание. Тя е номинирана за наградите “Спасители на детството” на Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) в категория „Журналист – спасител на детството”. 

По темата

Номинацията е във връзка с филма ѝ „Откраднато детство” в „Темата на NOVA”, който разказва как социални работници бавят вписването на изоставени деца в регистъра за осиновявания. Така Мария Милкова разкрива как десетки, а може би и стотици деца не са попадали в списъка с години.

Мотивите за номинацията са, че „като журналист е последователна в поставянето на въпроси и защото не забравя”.

„Във филма си Мария Милкова проследява какво е можело да се случи години по-рано, ако не са допуснати грешки при вписването в регистрите на 10 деца. Надявам се да бъде оценена работата ѝ като журналист, защото тя поставя много важни проблеми, които могат да спасят детски живот. Основанието ми да я номинирам е последователната й работа, включително и по приемна грижа, но най-вече това, че не търси сензация, а отговор на един много простичък въпрос - защо?”, казва Жана Попова, преподавател по журналистика в Софийския университет, която номинира Мария Милкова.

Наградите на асоциацията ще бъдат връчени през октомври. Те се правят с цел да се отбележи приносът на различни участници в развитието на приемната грижа в България. За наградата могат да бъдат номинирани приемни родители, родни семейства, осиновители, социални работници, учители, лекари и здравни работници, журналисти, детски организации, общински центрове за социални услуги (КСУДС, ЦОП), както и фирми. 

Припомнете си филма "Откраднато детство" на Мария Милкова във видеото: