Странните традиции в храненето на китайците

Китайците консумират 30% повече храна, отколкото европейците, сочи статистиката. Въпреки това в Китай затлъстели хора няма. Тайната според специалистите се криела в китайската кухня. На кулинарно пътешествие до Хонконг ни отвежда Живко Константинов.

Повярвайте, китайското у нас няма абсолютно нищо общо с храната, която се сервира в Китай. Преди да започнат да се хранят, задължително измиват чиниите и приборите с чай от жасмин.

По темата

„Изливам малко чай в съдовете и изплаквам с него последните остатъци от сапун, които са по съдовете, за да съм сигурна, че всичко е чисто. Това ни научиха местните. И накрая част от чая се оставя, за да се почистят пръчките в общата купа”, обяснява Ива Тодорова.

Освен за пиене, тук чаят е и за миене. Всичко се сервира наведнъж - салати, супи, основни и десерти.

„Всъщност, китайците нямат концепцията да сервират ястията стъпка по стъпка. Всичко идва заедно. Така че каквото ти се яде, започваш от него”, обяснява туристическият гид Сам.

Точно така. Някои започват от десерта, през супата, предястията и основното. Въпрос на вкус. А какво точно опитваш - често остава тайна, която само готвачът може да разкрие.

Ако снимате готвачите на улицата, внимавайте! За да не ви гонят с тиган, както се случи на Живко. Не знаем дали има нещо общо с ястията, но единствената котка, която видя екипът ни, беше във витрината на дамски бутик. А от кучета нямаше и следа. Тук сервират и странни коктейли. Като например с морски водорасли, домати, водка и нещо като медуза на дъното.  За късмет и пари навсякъде ни изпращат с махащото коте.

След вкусната храна човек се отпуска и няма как да не упражни наченките на китайския си език. Помага ми Зельо Дай. За разлика от моя китайски, на Зельо българският му върви.