Присъединяват се към ИДИЛ, защото им обещава изкупление

„Понякога хората с най-лошото минало създават най-доброто бъдеще”. Това пише на снимка на мъж, облечен в черно, носещ „Калашников” и вървящ към светлината. Снимката се разпространява в социалните мрежи от група британски бойци на ИДИЛ в Лондон, наричащи себе си „Знаме на Бог”.

Групата набира млади мъже от Европа, търсещи „изкупление” за престъпления, наркотици или участието си в банди. Младежи, които искат да спасят душите си чрез джихад в името на ИДИЛ, пише вестник „Индипендънт”.

Снимката, разпространяваща се в социалните мрежи

 

Повече от половината европейски ислямисти имат криминално минало, сочи изследване на Международния център за изучаване на радикализацията.

По темата

Все повече анализатори стигат до извода, че терористите произхождат от средната класа, казва пред изданието директорът на центъра - експертът по тероризъм Питър Нойман.

Службите за сигурност на европейските страни често се надяват, че радикално настроените младежи могат да изменят възгледите си. На практика обаче става така, че те продължават да се държат асоциално и да извършват престъпления, уверени, че го правят в името на вярата.

„На престъпниците се дава нравствено оправдание за онова, което те така или иначе винаги са правели“, обяснява Нойман.

По негово мнение страните в Европа губят контрол върху разпространението на радикалния ислям в криминална среда. Той препоръчва европейските специални служби да си взаимодействат по-тясно за решаване на този проблем