Засега не е ясно как точно е успял да сложи край на живота си

Заподозреният в планиране на бомбен атентат в Германия сирийски имигрант се е самоубил в килията си

По темата

След като беше задържан в понеделник, Джабер ал-Бакр се намираше в предварителния арест в Лайпциг. Според разследването 22-годишният мъж, пристигнал в Германия миналата година като бежанец, е подготвял нападение, съпоставимо с тези в Париж и Брюксел.

Новината за самоубийството му предизвика истински скандал в страната, тъй като 22-годишният джихадист беше най-охраняваният затворник в републиката и беше под постоянно наблюдение.

Сириецът, заподозрян в планиране на бомбено нападение срещу летище в Берлин, се е обесил в килията си със собствената си тениска, съобщи правосъдният министър на провинцията, цитиран от ДПА. Министърът заяви, че съдебните власти са направили всичко възможно да не позволят на заподозрения да посегне на живота си. "Не трябваше така да става, но уви", каза той.

Мъжът, заподозрян, че е действал за „Ислямска държава“, бе предаден на полицията от трима свои сънародници, които са го подслонили преди това. Според „Билд“ 22-годишният Ал-Бакр е заявил още на първите разпити в полицията, че тримата сирийски бежанци са били в течение на плановете му да извърши атентати. Властите обаче все още не предприемат действия по тези обвинения, тъй като подозират, че той иска да си отмъсти на сънародниците си, предали го на властите. Смъртта му повдига редица въпроси за начина, по който е било осъществявано наблюдението над него в затвора.

Според „Билд“ той е бил проверяван на всеки час. Преди да бъде арестуван Ал Бакр е бил под наблюдение от страна на властите. Той успява да избяга в събота сутрин от апартамента в Кемниц, когато полицията идва да го задържи. Открит е едва 48 часа по-късно. Полицията е открила в квартирата, където се е приютил в Лайпциг 1.5 кг експлозив. Според досега събраните сведения, мъжът е бил близо до това да извърши атентат на летището в Берлин от името на „Ислямска държава“. Бил е в състояние да мине към действие още тази седмица, каза ръководителят на вътрешното разузнаване Ханс-Георг Масен пред „Зюддойче цайтунг“. Вестниците „Шпигел“ и „Ди Велт“ съобщават от своя страна, че Ал Бакр е прекарал няколко месеца в Турция, откъдето е пристигнал в края на август, носейки със себе си голямо количество долари в брой.