Инспекцията е разпоредена от Върховната административна прокуратура

Разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка установила, че неотстранени проблеми правят язовирите у нас опасни.

По темата

Констатирани бяха повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност  по откоси на стените и по основни изпускатели”, съобщават от държавното обвинение.

Според разпореждането за проверка, дадено на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН), трябва да се установи и дали се изпълняват предписанията за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Обвинителите искат и проверка на това дали се предприемат мерки за осигуряване изправността на съоръженията.

Ако шефът на ДАМТН установи някакви нарушения, той трябва да предприеме „действия по налагане на принудителни административни мерки, съответно по реализиране на административно-наказателна отговорност на отговорните”.

Срокът за извършване на проверката, определен от ВАП, е 28.11.2016 г.

Последният сериозен проблем с опасност от преливане на язовири беше във Врачанско през май, когато над тази част от страната се изсипаха поройни дъждове. Наложи се източване на язовир „Рогозен-1” заради разрушено от голямото количество вода бетоново покритие.

Преди това изкуствени водни басейни застрашаваха жителите на определени населени места по време на обилното снеготопене през януари. Тогава най-сериозно застрашена беше Община Кирково. Имаше опасност от преливане на язовир „Амбарица” и беше извършено контролирано изпускане. Падналите дъждове активираха и огромно свлачище. 

През септември миналата година пък бедствено положение беше обявено в пловдивското село Белозем заради сериозни наводнения. Местните хора подозираха, че причината за тях е изпуснат язовир.

Безспорно, най-голямата трагедия, предизвикана от наводнение, е случилото се в Мизия през август 2014 г.

Катастрофално наводнение, което се случва веднъж на хиляда години – така обобщената експертиза определи водния ад. Обемът на вълната, която потопи града, бе от 60 до колосалните 80 млн. кубически метра при общ обем на всички язовири от водосбора едва 16 млн. Виновни няма, тъй като според експертизата причината не е аварирал язовир. Хората от т.нар. „Квартал на падналите къщи” обаче отказват да вярват, че не друг, а природата им е причинила тази болка. 

Без обяснение останаха и данните, че междуведомствени комисии години наред избирателно проверявали само част от язовирите и защо Басейнова дирекция знае за съществуването на 3/4 от тях.