Депутатите от транспортната комисия взеха решение

Зимните гуми – задължителни. Когато има сняг, лед или климатичните условия го изискват, шофьорите са длъжни да карат със зимни гуми. Значи ли това, че ако превали през май, ще трябва да тичаме към гумаджийница?

Падането на температурите подсети най-отговорните на пътя, че е време за подготовка на автомобила за зимата. Центровете за гуми вече преливат от заявки. А смяната – което включва монтаж, демонтаж и баланс ще ни излезе около 10 лева на гума. Цената на самите гуми се определя от големината и марката и се движи между 400 и 1000 лева за комплект.

Когато градусите тръгнат надолу, поръчките тук – тръгват нагоре. От няколко дни този център за гуми е препълнен с коли. А работата за Малин не свършва.

„На една кола от 20 минути до половин час – включва монтаж, демонтаж, баланс и евентуално, ако има някоя крива джанта”, казва автомонтьорът Малин Будинов.

По темата

 

Без да чака първият сняг, Ивайло бърза да подготви колата за зимата.

 

„Сега е моментът, защото времето може да ни изненада. Патил съм и това никога повече няма да го повторя”, обяснява шофьорът Ивайло Бойчев.

Шофьорите, които не са толкова съвестни като него, съвсем скоро може да ги изненада не само лошото време, но и глоби. Защото зимните гуми стават задължителни – при сняг, лед или ниски температури. Но не както предварително се планираше от ноември до април.

„Съгласете се, че в Сандански, ако е 10 градуса януари, във Видин може да има един метър сняг. Например, ако е под 7 градуса, вие трябва да имате т. нар. зимни гуми”, обяснява Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

Законът не прави разлика между зимни и летни гуми, но грайферът трябва да е поне 1,6 милиметра. Под този праг е по-добре да не се тръгва на път зимата.

„Тези чести ситуации, когато имаме закъсал автомобил, който прави колони – защото буксува – надяваме се, че ще бъдат избегнати”, обяснява Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

За шофьорите – промяната е сигурност на пътя. Но и удар по джоба.

„Зависи дали народът може да си го позволи – всеки има нужда от кола, но не всеки може да си го позволи”, на мнение е Ивайло Бойчев.

За Ивайло комплект нови гуми ще струва 550 лева. За да спестят пари, много от шофьорите сменят само предните гуми на колата.

„Изключително опасно –поднася отзад и това е опасно – води до завъртане и рискови ситуации”, споделя Дилян Николов, консултант в център за гуми.

Затова правило номер едно тук е гумите на една ос да са еднакви – за да имат еднакво сцепление на пътя.

През ноември се очаква да започне и традиционната акция „Зима”, в рамките на която шофьорите активно ще бъдат проверявани дали са подготвили автомобилите си за най-тежкия сезон на пътя.