Сравниха го с Омир и Сафо

Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г., съобщи сайтът Nobelprize.org.

Постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус определи Дилън като „голям майстор на синтеза в изкуството, който за изминалите 54 години много пъти се е преобразявал

и се е представял под нова светлина. Неговата поезия е изключително образна, като ползва брилянтни рими в рефрените”.

Сара Даниус сравни Дилън с Омир и Сафо. И припомни, че много от техните стихове са били представяни под музикален съпровод.

Сара Даниус заяви, че не се е свързвала с Дилън преди обявяването на наградата.

Истинското име на Боб Дилън е Робърт Алън Цимерман. Роден е на 24 май 1941 в Дълут, Минесота, САЩ.Наградата му е присъдена за създаване на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция.

СНИМКИ НА БОБ ДИЛЪН ВИЖТЕ ТУК

Боб Дилън е певец, музикант, композитор, актьор, поет и сценарист.

Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокендрол, рокабили и дори джаз и суинг. Дилън въвежда революция в писането на поп песни. Той използва по-откровени и дълги текстове, често причислявани като поеми. Ранната му поезия включва политически, социални и философски елементи. Смята се, че Боб Дилън оказва най-голямо влияние в поп музиката. През 60-те години на 20 век той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му се превръщат в химни както на движението за граждански права, така и на антивоенното движение.

Последният студиен албум на Дилън – „Modern Times”, е издаден на 29 август 2006 година

 

По темата

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 г. Пръв лауреат е френският поет Рьоне Сюли Прюдом, припомня БТА. Двама души се отказват да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г. 

Уинстън Чърчил получава Нобеловата награда за литература през 1953 г. (по това време е министър-председател на Великобритания). 

В периода 1901-2016 година са връчени 108 Нобелови награди за литература на 113 автори. Четири пъти отличието е поделено от двама души. 

Най-младият носител на Нобеловата награда за литература е британецът Джоузеф Ръдиард Киплинг, известен преди всичко с "Книга за джунглата". Той получава наградата, когато е само на 42 години. Най-възрастният нобелист също е британец - това е 88-годишната тогава Дорис Лесинг. Средната възраст на носителите на Нобелова награда за литература е 64 години. 

Лауреатите на Нобелова награда са писали на различни езици - 28 на английски, 14 на френски, 13 на немски, 2 на японски, 2 на китайски, 1 на арабски. Трима от нобелистите са творили на по два езика.