Проф. Вихра Миланова беше принудена да освободи кабинета си

Отново скандали в Медицинския университет в София. Без все още да е ясно дали Вихра Миланова е отстранена законно от ректорския пост,  тя беше принудена да си събере багажа и да освободи кабинета си, след което помещението беше запечатано от новия ректор на университета. 

По темата

В сградата на Ректората на Медицинския университет се разрази истинска буря, след като бяха връчени заповедите за уволнение на проф. Вихра Миланова и екипа й. 

Видеозапис показва как заместник-ректорът в оставка Радомир Угринов влиза в кабинета на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Съветник на проф. Миланова се опитва да му обясни, че не е легитимно връчването на заповедта за отстраняването й. 

Преди дни Общото събрание на висшето училище беше свикано по спешност  въпреки, че има жалби пред съда за легитимността му. Но то се произнесе и отстрани със заповед Вихра Миланова. 

Заповедта е с подписана от  председателя на Общото събрание проф. Генчо Начев.  Той обаче е в чужбина и поне до снощи твърдял, че няма да се подпише до другата седмица. 

Все още липсват  книжата от избора на новия ректор, а в Министерството на образованието чакат да им бъдат предадени. Уволнен за часове се оказа и целият екип на Вихра Миланова. 

Новоизбраният ректор Виктор Златков все пак даде обяснение за случващото се. „Нещата са нормални. Имаме решение на Академичния съвет, на Общото събрание и в момента сме в една процедура по промяна на ръководството на университета”, заяви той.  

Съдът все още не се е произнесъл окончателно дали изборът на новото ръководство е легитимно.