Това съобщиха от здравното министерство

Грешка в столичната спешна помощ е довела до закъснение на линейка, което се оказа фатално за мъж, починал от инфаркт на столична улица. 

По темата

В 10:00 часа във вторник сутринта 45-годишен мъж получава сърдечен удар на улица „Чарлз Дарвин” в София. Случаен минувач веднага подава сигнал на телефон 112, но линейката пристига чак след 40 минути. Мъжът издъхва малко преди пристигането на лекарския екип.

Първоначално от столичния Център за спешна медицинска помощ твърдяха, че подалият сигнала е продиктувал грешен адрес.

Екипът на NOVA обаче се сдоби с документи, от които става ясно, че адресът, който диспечерът на спешния център е приел е коригиран няколко пъти. Така стана ясно, че виновникът за объркването работи в Спешния център.

"Поисках да бъдат чути всички звукови файлове, свързани с повикването. Стана ясно, че грешката е в приемането на сигнала и ще има наказан служител", заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Адресът, на който е бил починалият мъж, приема медицинския фелдшер Снежана Гацовска. Диспечерката го диктува на друг свой колега, който пък го предава на екипа, който трябва да поеме случая. Той твърди, че е подал верен адрес. До дни трябва да стане дали грешката е на екипът, отишъл да помогне на болният мъж или на колегите им.