Истината зад официалната пропаганда - в "Темата на NOVA" на Генка Шикерова

Продължават уволненията в Турция след опита за военен преврат. Само днес са отстранени 109 военни съдии. 100 хиляди държавни служители, сред които учители и журналисти, са уволнени или отстранени от работа заради подозрения за връзки с духовника Фетуллах Гюлен,

По темата

когото Анкара обвинява за организатор на преврата.

Журналистът Генка Шикерова посети Турция, за да разбере истината, която се крие зад официалната пропаганда. 

"Знамето е истинско знаме, когато е напоено с кръв. Има ли кой да умре за нея, голата земята става родина". С тези думи 18 милиона деца в Турция започнаха училище. В първия учебен ден те трябваше да изгледат два видеомотериала, разпространени от образователното министерство на страната.

"Кървави картини бяха показани на малки деца. Те гледаха видеа, изпълнени с насилие. Мозъците на децата се пълнят с разкази за мъчениците от 15-и юли", разказва правозащитничка. 

С началото на учебната година не всички учители се завърнаха в класните стаи. В седмиците след опита за преврат около 60 хиляди педагози бяха отстранени. Броят на частните училища в Турция също намаля.

Турският проповедник Фетуллах Гюлен беше посочен от президента Ердоган за основен организатор на събитията от 15 юли. И действията не закъсняха.

По данни на синдикатите броят на религиозните училища в Турция е нараснал с 40% за последните седем години, а на учениците в тях – с 800%. 

Гледайте във видеото разказа на Генка Шикерова за ситуацията в южната ни съседка.

Очаквайте целия репортаж в "Темата на NOVA" от 19.30 ч. в неделя.