Тя с лекота успява да доближи традиционното звучене до съвременния човек

Млада, красива и талантлива, Росио Маркес е един от най-свежите артисти на испанската фламенко сцена. Благодарение на забележителния си глас и сценично присъствие, тя бързо успява да завладее сърцата на публиката. А като музикант иноватор, тя с лекота успява да доближи традиционното фламенко до съвременния човек.

"Бях на 9 години, когато за първи път се качих на сцената. Изненадата беше голяма, защото никой вкъщи не се занимава професионално с музика. Всичко започна като на игра. Дядо ми имаше една специална таверна, където се събираха много музиканти. И представете си, в онзи свят на мъже изпълнители трябваше да се създаде една женска група за фламенко!", споделя Росио Маркес.

А имахте ли подкрепата на семейството Ви?

"Смятам, че съм голяма щастливка, защото имах шанса да уча от страхотни изпълнители и да свиря с невероятни музиканти като Мигел Анхел Кортес, например. Разбира се, помогна ми и музикалното образование, което имам – докторат по фламенко. Ние трябва да познаваме традициите, но и не трябва да се срамуваме, че правим нещо ново, защото живеем в друго време, в друг свят", казва изпълнителката.

Кой е най-големият комплимент, който си получавала?

"Едно от нещата, които ми помогнаха да повярвам в себе си, са наградите - например тази, която получих през 2008 г. на Международния фестивал по канте фламенко. Добрата критика също топли сърцето ми. Така човек разбира, че трудът му има смисъл. Чувствам се свободна, когато пея на сцената", казва фламенко певицата.

За какво бихте благодарила на семейството си?

"За мен семейството е на първо място както в личния, така и в професионалния ми живот. Без близките си не знам дали щях да се занимавам с музика, в началото те дори ме съветваха да се откажа. В трудните ми моменти, когато започнах да уча фламенко, мама ме предупреждаваше, че сцената не е за мен, защото така излагам целия си живот на показ. Но това беше само в първата секунда от разговора. Щом ме погледнеше в очите, ми казваше: „Продължавай да пееш, Росио! Аз съм с теб”. Родителите ми винаги са до мен, чуваме се непрекъснато, дори когато съм в чужбина. Баба и дядо пък се молят за мен преди всеки концерт", разказва певицата Росио Маркес.

Песните ви "Ел Венадито" (Колумбиана) и "Кларидад" имат доста модерно звучене.

"Колумбиана е песен, която Пепе Марчена измисли през 30-те години на миналия век. Изследователите на този тип музика казват, че той е използвал основата на музика от страната на баските и музикалното звучене коридо мехикано. „Кларидад” също звучи доста модерно. Това е булерия. В първата част на песента „Кларидад” музиката и текстът са мои", хвали се певицата.

Какво е посланието Ви към българската публика?

"Радвам се, че имам възможността да направя този рецитал пред българската публика. Така мога да я споделя и с вас", казва Росио Маркес.

Автор: Анелия Тодорова