Инцидентът е станал на височина от около 6300 м.

Полските алпинисти Лукаш Хшановски и Гжегож Кукуровски заседнаха по време на изкачване на един от склоновете на хималайския връх Шивлинг (6534 м) и не успяха да се спуснат от него, информира БГНЕС.

По темата

Според информацията на Полския съюз на алпинистите, цитирана от ТАСС, драмата се разиграла на височина около 6300 м. по склоновете на върха в Западните Хималаи в Индия. През нощта Кукуровски е загубил съзнание и след това е починал. Хшановски се е опитал да се спусне, но е паднал в скална пукнатина.

„В момента на идването на спасителите, имаше все още признаци на живот, но по време на падането той бе получил сериозни наранявания и въпреки реанимацията, почина”, съобщи организацията.

По-рано полското консулство в Делхи успя да организира изпращането на спасителен въртолет на мястото. Пилотът ги откри в сряда, но не успя да ги свали от склона. Планината с върха е смятана за едно от най-зашеметяващите места в региона. Макар и да не притежава височината на хималайските първенци, Шивлинг е изключително красив каменист връх, любимо място на много алпинисти заради маршрутите с повишена трудност.

От ледниците под върха започва свещената река Ганг, а името му буквално означава "Фалосът на бог Шива". Първите европейци, които го видели, го нарекли “Хималайския Матерхорн” заради приликата му с красивия връх от Алпите.