Обвиненията към него са за неизгодни сделки

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев на разпит в прокуратурата. Той пристигна в сградата на държавното обвинение около 10 часа заедно със своя адвокат. Очаква се да му бъде поставена и мярка за неотклонение. Обвиненията към него са за неизгодни сделки, нанесли значителни вреди на университета.

По темата

Наказанието в този случай е между една и 10 години затвор. Обвиненията са, че е правил неизгодни сделки с обучение на чуждестранни студенти и раздавал съмнителни хонорари на себе си и на свои роднини.  

Дотук се стигна, след като експерти на Министерството на образованието влязоха в Медицинския университет в София и откриха десетки нарушения, извършени при управлението на Ваньо Митев. Сред тях закупуването на скъп автомобил за 180 000 лева, както и обществени порйчки, насочвани към конкретни фирми. Също така се оказа, че обучението на студенти в чужбина е незаконно. 

Междувременно, досегашният ректор на Медицинския университет проф Вихра Миланова беше отстранена от ръководството. Все още не е ясно дали това е станало по легитимен начин. А в МОН вече три дни чакат да получат документите на новия ректор на Медицинския университет Виктор Златков. Затова от образователното ведомство са поискали съдействие от полицията и прокуратурата, както и от финансовото министерство, което се очаква да запорира сметките на университета.