Наложена му е забрана да напуска пределите на страната

Бившият областен управител на София Веселин Пенев наемал с държавни пари луксозна кола от фирмата на брат си. И то при наличието на достатъчно автомобили в областната

По темата

администрация, които би могъл да използва. Това е една от сделките, заради които прокуратурата му повдигна обвинение в безстопанственост и неизгодни сделки. Общата вреда за държавата се оценява на над 11 милиона лева.

Веселин Пенев е пуснат под гаранция срещу 20 хиляди лева и има забрана да напуска страната. Част от обвиненията  срещу него са за "Царските конюшни" - огромен имот в центъра на столицата, продаден на цени под пазарните. 

Бившият областен управител се разследва и за продажба на апартамент на цена, по-ниска от реалната. Пред NOVA Пенев заяви, че не е извършил нищо нередно. Tой обаче не може да обясни как луксозното возило, което било наето от областната управа срещу 19 453 лв., за да го вози, се оказа регистрирано на фирмата на по-големия му брат Валентин Пенев. По документи, предоставени ни от областната управа, договорът  за джипа е сключен с фирма „Рок Инжинеринг ЕООД”. Но Пенев призна, че, за да му предостави услугата, фирмата пренаела возилото от „Дейта Груп” ЕООД, чиито едноличен собственик е брат му.

"Във връзка с публично оповестеното от прокуратурата постановление за предявяване на обвинение към мен, съм длъжен още веднъж да заявя, че като областен управител на Област София не съм извършил никакви закононарушения с действията си и не съм нанесъл никаква вреда на държавата. Няма да коментирам обвиненията. Постановлението на прокуратурата пренася спора в съда. Убеден съм, че там ще се докаже фактът, че в моите действия не е имало нищо нередно", се казва в позиция на Веселин Пенев, разпространена до медиите.

Репортер: Владислава Тричкова