Проучването е проведено сред 998 души в дните между 4 и 12 октомври

Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Румен Радев са лицата, които са най-харесвани от хората три седмици преди изборите. Това сочат данни от националното представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“. То е проведено сред 998 души в дните между 4 и 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е финансирано като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. 

По темата

Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. Данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори, уточняват от социологическата агенция. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията „не подкрепям никого“ и т.н.  

А ето и кого одобряват хората малко преди президентските избори на 6 ноември: 

Цецка Цачева води с 19,2% заявени електорални нагласи, като към настоящия момент се очертава балотаж. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

На второ място е Румен Радев с 15,1%.

Следва Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален „бонус“ ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, „Атака“ и ВМРО.   

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната подредба.   

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков.

Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади, допълват от "Галъп".

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него. Тогава подредбата на кандидатите би могла да се промени.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията „не подкрепям никого“, е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. 

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент - разликата е минимална, показва анализът на социолозите. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир.Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Разбира се, не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж – тук е даден най-възможният към днешния ден. 

Данните са на база национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври. Методът на регистрация е „лице в лице“. Изследването е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки, видеоматериали или текстови сигнали.